Повече от 17 000 души са с диагноза диабет в Плевенска област

Среща за проблемите на диабетоболните
giftspro.bg

Тревожна статистика за диабетноболните обяви пред медиите днес председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, под чийто патронаж за втора поредна година в Плевен се провежда национална работна среща, посветена на проблемите на диабета. „В България вече има около 600 000 души с диабет. Още около 300 000 не знаят още за своя диабет или са с преддиабет. Цифрите за област Плевен също са тревожни – болните от диабет в областта са над 17 000 души. От тях 1 041 са на инсулин, от които 122 са деца. Новорегистрираните случаи на диабет от началото на 2017 година са вече 1 596 души, от които 110 са на инсулин“, информира Митев.

Диабетът е едно от най-честите-хронични заболявания особено в детската възраст. Именно неговата честота и хроничния му ход го определят като социално значимо заболяване. От друга страна изисква много обществени средства за лечение, контрол, както и много усилия от страна на самия пациент и неговото семейство, за да се провежда правилното лечение. Държавата от своя страна прави каквото е възможно и каквото е по силите й, обяви още Мартин Митев. Той посочи още, че основният проблем при поставяне на диагнозата е да се овладее изключително голямото емоционално напрежение и страха от тази диагноза в цялото семейство.

Здравната среща започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Иван от храм „Св. Троица“. Сред официалните гости бяха заместник областният управител Татяна Божинова, Стефан Захариев – началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Община Плевен, д-р Атанас Гарев – директор на Регионалната здравна инспекция, представители на здравни институции. Свои представители имаха и всички регионални клонове на Сдружение ”Диабет”.

Форумът беше открит от Даниела Илиева – председател на Сдружение „Диабет“ – Плевен, която благодари за подкрепата и разбирането, която Сдружението получава в Плевен. Илиева подчерта, че със съдействието на Председателя на Общинския съвет средствата за подпомагане дейността на диабетната организация са увеличени. Приветствени думи към участниците отправиха и председателят на Българската Асоциация „Диабет” Красимир Кънев и заместник областният управител Татяна Божинова.

Срещата продължава и ще бъде закрита в 16,00 часа с обсъждане на организационни въпроси, свързани с дейността на диабетните организации.

logiscool-pleven
giftspro.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР