Погребаха ли Международния театрален фестивал „Звезден прах”?

TOP NUTS

Десетото юбилейно издание на Международния северен фестивал на аматьорските театри „Звезден прах” няма да се състои, научи plevendnes.com от Искра Цанкова, секретар на читалище „Борба – 1896” – Кнежа, и директор на фестивала. Престижното културно събитие, което отдавна надхвърли мащабите на малкия град Кнежа, трябваше да се реализира от 26 юни до 2 юли 2017 г.
Община Кнежа обаче отказва да съфинансира фестивала с традиции, привличащ стойностни артисти и състави от десетки държави. „Тази година получихме заявки за участие от групи и формации за съвременен театър, танц и пърформанс от 32 държави от Европа, Азия и Африка. А до последния етап на сесия участваха 17 формации”, информира Цанкова. За реализирането на Фестивала са необходими около 40 хил. лева, като основната част от тях предоставя Фондация „Америка за България”, която обаче се оттегля, след като научава за отношението на местната власт към културното събитие.
Новината предизвиква лавина от гневни коментари в социалните мрежи и на страницата на Фестивала във Фейсбук. Изтъкнати артисти от страната, жители на град Кнежа и Северозападна България, българи в чужбина и др. не скриват болката и огорчението си от „запращането в калта” на това уникално по рода си и вдъхновяващо за стотици почитатели събитие, утвърдено през годините и създавано с много любов. „Освен това местната администрация не отговаря на писмата и проектите ми, внесени до кмета и Общинския съвет в Кнежа, нито ги разглеждат на заседания, както изисква член 26 от Закона за народните читалища”, споделя с недоумение още Цанкова.

Тя се надява, че липсата на подкрепа за Фестивала от местната власт е временна и той ще се възроди отново следващата година като феникс от пепелта. „Освен това искрено и непоклатимо вярваме, че изкуството е това, което ще спаси света”, добавя тя в извинителното си писмо до желаещите да участват в несъстоялото се издание на Фестивала.

Международния северен фестивал на аматьорските театри „Звезден прах” се организира от Независимо сдружение на творци и артисти към НЧ“Борба – 1896“, Кнежа, в партньорство с Dansing opportunitis, Ирландия, One Gallery – Стефан Стоянов, България, ATOM Theatre, България, Wildchild innovations, Германия, и Българската фестивална асоциация.

За пълното осъществяване на идеята за свободно творчество тази година Организационният комитет решава МСФАТ„Звезден прах“ да се превърне в свободно културно пространство за съвременно изкуство с наименование Международен фестивал за съвременен театър и пърформанс „Нулева гравитация“, чиято реализация е въпрос единствено на бъдещо финансиране.

Опитите на plevendnes.com да се свърже за коментар с експерта по културните мероприятия в Община Кнежа Алекс Нинова останаха неуспешни.

logiscool-pleven
TOP NUTS

2 коментари

  1. Ще останат безуспешни, защото са някъде в балкана на ягне, или някъде да си избират нова кола или просто са на СПА! Малоумници са само в тая община!

ОСТАВИ КОМЕНТАР