Плевен се преклони пред подвига на Ботев и българските герои

паметник на Христо Ботев
TOP NUTS

Плевен се преклони пред подвига на Ботев и героите, паднали за свободата и независимостта на страната ни, днес, 2 юни. Начало на паметното честване поставиха актьори от Драматичния театър, които рецитираха стихове на гениалния поет на сцената на площад „Възраждане“.

Ритуалът продължи с панихида в памет на загиналите пред паметника на поета революционер до едноименния булевард. Тържествената атмосфера на празника създадоха военни от Плевенския гарнизон, както и Духовият оркестър и Общински хор „Гена Димитрова“, които изпълниха патриотични произведения и химна на Р България.

Впечатляващо слово-изповед произнесе кметът на града Георг Спартански, в което подчерта, че Ботев постига грандиозни успехи за 28-годишния си живот и на двете поприща, в които реализира житейския си път. Героят избира да скочи в ботушите на някой друг, който отвъд Дунава, само на маса, проповядва свободата на Родината, да нахлупи фуражката и да поведе 200 млади родолюбиви българи, за да намери смъртта си на връх Околчици, изтъкна Спартански. И цитира строфи от гениалния ни поет, в които той изповядва своето верую.

Ботев създава 20 стихотворения, но по своята значимост и гениалност те се равняват на 200 от западноевропейски автори, добави още той. И изрази своята благодарност и признателност към поета революционер, както и към всички герои, отдали здравето, силите и живота си, за да ни има нас днес, да я има България. Цветя и венци пред паметника на Ботев бяха поднесени от името на народни представители, политически партии, местната власт, институции, културни институти, патриотични съюзи, училища, ученици, учители, граждани.

С вой на сирени точно в 12 часа и едноминутно мълчание присъстващите отдадоха почит към подвига на героите.

Община ПлевенГеорг СпартанскиОбщински хор "Гена Димитрова"

logiscool-pleven
logiscool-pleven

ОСТАВИ КОМЕНТАР