Общински съвет – Плевен с поздравителен адрес по случай 75-ата годишнина на Летище Долна Митрополия

Учебна авиационна група „Георги Бенковски”
TOP NUTS

С открит летателен ден и с много гости от цялата страна, Учебна авиационна група „Георги Бенковски” – Долна Митрополия отбеляза 75 години от откриването на Летището. На тържествената церемония присъства и Председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, който връчи поздравителен адрес от името на местния парламент.
„С огромно уважение и респект бих искал да ви поздравя от името на Общински съвет – Плевен и лично от свое име по случай тържественото честване на 75 години от създаването на Летище Долна Митрополия! Наследило славните традиции на Изтребителната школа за висш пилотаж и военни училища, 75 години Летище Долна Митрополия се утвърждава като ковачница на кадри и еталон на военното авиационно образование, дало криле на хиляди български летци и авиационни специалисти“, се казва в поздравителния адрес, връчен от Мартин Митев. „Неслучайно оттук са тръгнали редица известни личности, достигнали до високи ръководни длъжности. Един от тях е генерал-лейтенант Георги Иванов – първият българин, полетял в космоса. Днес, в този празничен ден, всички ние отдаваме дължимото на поколенията възпитаници на българската авиация, които с професионализъм, дух и всеотдайност защитават честта не само на военновъздушните ни сили, но и на Българската армия! Желая ви здраве, нови професионални успехи и чисто небе!“, завършва поздравлението от Председателя на ОбС – Плевен.

Учебна авиационна група „Георги Бенковски”Учебна авиационна група „Георги Бенковски”Учебна авиационна група „Георги Бенковски”
Изграждането на летищната инфраструктура и казармения фонд на Летище Долна Митрополия започва през 1939 г., през 1942 г. е поставено началото и на летателната дейност. Кратка историческа ретроспекция на миналото и настоящето на Летището като център за подготовка на летци и авиационни специалисти за нуждите на ВВС направи в словото си полк. Петър Банков – командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”. Слово произнесе и Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Прочетен бе и поздравителен адрес от името на Президента Румен Радев.
Празничната церемония продължи с връчване на нагръдни знаци за придобита степен за класна специалност „Летец – пилот 1-ви клас” и за „Летец – пилот 3-ти клас” и на годишната академична награда „Най-добър курсант” от Факултет „Авиационен”. Отличието е за курсант старшина Иван Стефанов, 4-ти курс от специалност „Радиоелектронно оборудване на летателния апарат”. Наградата връчи кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска.

Учебна авиационна група „Георги Бенковски”Учебна авиационна група „Георги Бенковски”Учебна авиационна група „Георги Бенковски”
След официалната част в небето над Долна Митрополия бяха представени пилотажните умения и способности на летците – инструктори от състава на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и техните обучаеми. Полетите бяха изпълнени със самолети L-39 ZA и Пилатус РС-9М. Демонстрирани бяха и техники на пилотиране в зона сложен пилотаж на малка височина, полет на двойка самолети в зона прост пилотаж на малка височина, прелитане над летището в състав на смесена група във формация „КЛИН”. Присъстващите станаха свидетели и на демонстрационни полети на леката авиация, като един от самолетите бе пилотиран от общинския съветник Антон Георгиев.
В празничния ден посетителите на Летище Долна Митрополия имаха възможност да се запознаят отблизо и с различни видове самолети и специална техника. В музейна експозиция бяха показани и архивни документи и снимки, свързани със 75-годишната история на Летището.

kuker-bg.com
giftspro.bg

1 коментар

  1. Събитието е било в събота (22.04.2017г), а не днес (24.04.2017), както е описано в статията. Може авторът да е писал статията в събота, но след като се публикува днес, някой е трябвало да редактира.
    Чудя се и защо никой не информира предварително, че ще има такова събитие!

ОСТАВИ КОМЕНТАР