Richter CycleBalance BG организира БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ в Медицински Център Репромед

villagrivitsa
Скъпи приятели ,
Richter CycleBalance BG прави кампания в цялата страна под наслов
„Постигни баланс“. Във всички големи градове в страната се организират БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ, като за Плевен, те ще бъдат извършени от Медицински Център Репромед .Единственото изискване е да си запишете предварително час. Телефон за записавания: 064/803062 <–

Синдромът на поликистозните яйчници е изключително важна тема, защото според различни изследвания, засяга всяка десета жена.

Какво всъщност означава СПКЯ?

В яйчниците на жената има фоликули, които представляват яйцеклетка, защитена от „околната среда“ от няколко слоя различни тъкани. По време на менструалния цикъл фоликулите съзряват и освобождават яйцеклетката. Случва се т.нар. овулация, благодарение на която е възможно и настъпването на бременност. Ако това не се случи, може да се образува киста, в която се събира течност. А при Синдрома на поликистозните яйчници се образуват множество подобни кисти. Откъдето идва и името на заболяването. Съществуват доста митове, свързани със СПКЯ. Ние обаче ще развенчаем седем от най-популярните.

СПКЯ е рядко състояние

Не, не е. Както вече казахме, СПКЯ засяга 1 на всеки 10 жени в репродуктивна възраст. Само в България жените, засегнати от Синдрома на поликистозните яйчници са над 100 000. И много от тях не знаят, че имат точно този проблем поради забавяне в поставянето на диагноза.

Ако имате СПКЯ, трябва да имате кисти по яйчниците…

Всъщност и това не е задължително. Наличието на кисти в яйчниците само по себе си не поставя диагноза СПКЯ. Възможно е жената да бъде засегната от СПКЯ и без да има поликистозни яйчници, наблюдавани на ултразвук.

Не можете да забременеете, ако сте диагностицирани със СПКЯ…

Въпреки, че при жените, засегнати от СПКЯ, бременността може да се случи по-трудно, това не означава, че те не могат да имат дете. СПКЯ намалява шансовете за бременност, но бременността със СПКЯ е напълно възможна!

Не трябва да се тревожите за СПКЯ, ако не планирате бременност?

Реално погледнато СПКЯ влияе негативно не само върху фертилитета на жената, но засяга здравето в дългосрочен план. Проучвания показват, че при сравнение на достатъчен брой двойки, при които е налице СПКЯ, и такива, при които проблемът отсъства, броят на настъпили бременности и родените деца е съвсем сходен. От друга страна е изцяло доказана връзката между нелекуван СПКЯ и риска от диабет тип 2, високото кръвно налягане, депресията, тревожността. Затова трябва да обърнете сериозно внимание СПКЯ и да работите за подобряване на състоянието на организма. Иначе е застрашено здравето ви.

Всички жени със СПКЯ са пълни или страдат от затлъстяване!

Да, факт е, че СПКЯ се среща много често при дамите с наднормено тегло, но също така може да бъде диагностицирано и при по-слабите представителки на нежния пол. Ако имате наднормено тегло, в никакъв случай не трябва да се подлагате на непроверени диети. Посетете лекар и той ще ви посъветва за подходящ и здравословен режим на хранене. При адекватно лечение в ранен етап състоянието може да се преодолее. Ако има наднормено тегло – а то най-често е в областта на корема, мъжки тип, трябва да се свалят килограми. Промените трябва да се правят постепенно. Най-важно е да бъде постигнат хормонален баланс, което ще повлияе благотворно и на теглото.

Един симптом = доказателство за диагноза

Уви, днес много жени имат Синдром на поликистозните яйчници. При 70% все още няма поставена диагноза… Един симптом не е достатъчен, за да се каже, че жената е със СПКЯ. Става въпрос от съвкупност от симптоми, които може и да не се проявят едновременно. За да бъде поставена диагноза, трябва да са налице 2 от 3 симптома от изброените: нередовен цикъл, поликистозни яйчници, наблюдавани на ултразвук, или повишени нива на мъжките полови хормони, установени лабораторно или клинично. Докато при някои жени се появява повишено окосмяване от мъжки тип в областта на гърдите, корема, лицето и пръстите, при други има ръст на теглото или пък се появява акне.

СПКЯ не е лечимо състояние

Това също не е вярно. При всички случаи здравето и фертилитетът на жените със СПКЯ могат да бъдат подобрени. В зависимост от симптомите, начина на живот, телесното тегло, лечението с подходящите медикаменти спомага за управление на появата на симптомите на СПКЯ и намаляване на тяхната тежест.

Информация за СПКЯ намерихме от прекрасната статия на 24 часа.

logiscool-pleven
giftspro.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР