Смъртта на Атила или как една сватба осуетява завладяването на света

TOP NUTS

Един воин замислял да покори целия свят но плановете му били осуетени от собствената му сватба.

Атила-хунът
. Дори и днес името извиква образи на опустошения и разруха. Цар на хуните в продължение на двайсет години, той командвал армия от половин милион души. Накарал цяла Европа да трепери и заплашил да превземе дори самия Рим.

Но страшният Атила умрял, преди да успее да завоюва цивилизования свят, като това се случило не на бойното поле, а в спалнята по време на първата му брачна нощ.

През 453 г. Атила си взел нова жена – млада девойка на име Илдико, която била прочута с красотата си. След пиянския гуляй в чест на сватбата той се оттеглил в спалнята си с младата невяста, където паднал по гръб в несвяст.

На другата сутрин слугите му се разтревожили, когато Атила не се появил в обичайното време. След като не могли да го събудят с викове, те съборили вратата. Вътре намерили тялото на своя водач, проснато на леглото, а до него плачела младата му жена.

Нима големият воин бил станал жертва на новата си съпруга? Ни най-малко. Въпреки цялото си могъщество, великият завоевател имал една слабост – страдал от хронично кръвотечение от носа. Точно това се било случило и онази нощ, но в пиянския си сън той се бил задушил.
Така един от най-страховитите воини в историята умрял не от кървава рана, а от кървящ нос.

Милко преди смъртта си Атила връхлетял Рим с огромна армия. Папа Льв I излязъл да го посрещне пред градските, стени и го убедил да се оттегли. Мнозина видели в това чудо, но истината била, че предводителят на хуните нямал достатъчно записи. Две години след смьртта на Атила друго варварско племе пустошило града.
Случилото се било толкова ужасно, че името на нашествениците влязло във всички езици като нарицателно. Това били вандалите!

При погребението на Атила тялото ту било сложено в копринена шатра и конници обикаляли в кръг около нея. Много от приближените ту посекли лицата си в знак на дълбока скръб. Хората, които го погребали, били избити, така че гробът му да не бъде намерен никога.

kuker-bg.com
kuker-bg.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР