Медицинският университет в Плевен от днес разполага с нова лаборатория за диагностика на рак

logiscool-pleven

Медицинският университет в Плевен разполага от днес с нова по рода си лаборатория за диагностика на рак – единствена в България, съобщиха за БТА от висшето училище.

Лабораторията за стереотактични вакуум аспирационни биопсии е създадена в центъра за компетентност „Леонардо да Винчи“, чиято дейност е насочена към персонализирана медицина, 3Д и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия.

В новата лаборатория, базирана в Клиниката по онкохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, ще се реализират биопсии при пациентки с патология и рак на гърда.

Този нов вид интервенции не се осъществява на друго място в страната

Целта е да улесни бъдещото разпространение на метода у нас. Иновацията се препоръчва от световните клинични алгоритми за диагностика на рака на млечната жлеза.

Новата лаборатория е надграждане на дигитален мамографски апарат, поясниха от университета. По този начин се дава възможност за добиване на туморна тъкан с минимален разрез, около 3 мм, което осигурява най-точна диагноза. Взетите биопсични материали могат да се визуализират веднага за незабавно уверение, че подозрителните участъци са били отстранени. Това осигурява комфорт и сигурност за пациента, намалява времето за извършване на биопсията, както и спестява реална операция.

Новата лаборатория се ръководи от доц. д-р Добромир Димитров

зам.-декан на Факултет „Медицина“ и е една от трите в рамките на Центъра за компетентност в Плевен. Другите две са свързани с изграждане на авангарден операционен блок със системи за навигация и телехирургия и за експериментални разработки за нуждите на минимално инвазивната хирургия към Института по роботика на БАН.

Целта е в Плевен да се изгради модерна научноизследователска структура за изследвания и минимално инвазивни операции на УНГ, онкохирургичната и гинекологична практика, чрез които да се осъществяват проучвания с приложно и клинично значение.

Проектът на Плевенския университет е финансиран с близо 24 млн.лв., от които над 20 млн.лв. са европейско и над 3,5 млн.лв. – национално съфинансиране. Негови партньори са Медицински университет – Варна и Институт по роботика към БАН.

giftspro.bg
TOP NUTS

ОСТАВИ КОМЕНТАР