Къде се учи Историята на Плевен и Родова памет?

kuker-bg.com

Историята на Плевен и родова памет започнаха да изучават в общинското Средношколско общежитие „Данаил Попов” в областния град. Това съобщи за БТА директорката Веселка Лилова.

Инициативата се осъществява съвместно с плевенското дружество по краезнание под ръководството на Петко Дилков – краевед и дългогодишен председател на организацията. Идеята е в свободен разговор с изследователи, учениците да научат повече за миналото на Плевен и да се ангажират сами да изследват неговата история, като проучват и своите родове. Предвидени са тематични занимания, посветени на народните традиции и обичаи, уточни Лилова.

Началото на срещите е поставено с посещение в Регионалния исторически музей, който е един от най-големите в страната по територия и брой на представените материали. Тийнейджърите са разгледали експозицията в отдел „Нова и най-нова история“, където е представено историческото и културно развитие на Плевен непосредствено след Освобождението на България от османско владичество до наши дни.

На 10 декември децата ще се включат в поход, организиран от Пешеходен клуб – Плевен за 145-ата годишнина от Освобождението на града, добави Лилова. Той ще започне от Паметника на победата край р. Вит и ще продължи до параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец” на централния плевенски площад „Възраждане”, където участниците ще се включат в тържествения ритуал за 10 декември – Ден на Освобождението на Плевен. Те ще поднесат венци и цветя пред Вечния огън в знак на признателност към освободителите, каза още директорката на Средношколското общежитие в Плевен.

Това е поредна инициатива в Средношколското общежитие, която обогатява свободното време да децата. Както БТА вече писа те се радват на създадения нов клуб, където се учат да изработват модели на самолети и дронове.

Информация от : bta.bg

kuker-bg.com
kuker-bg.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР