Увеличава се броят на лекарите през последните 5 години

villagrivitsa

Броят на лекарите в лечебните и здравни заведения в Плевен бележи ръст през последните пет години. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

От 52,9 на 10 000 население през 2014 г., броят на лекарите е достигал 62 на 10 000 души, сочи статистиката, цитирана от БТА.

Плевен продължава развитието си като водещ университетски медицински център в Северна България.

Болничните легла са се увеличили

за периода. В момента те са над 2 230 – с 444 повече.

Болничните заведения също се увеличават. През 2018 г. те са станали 13 като за пет години са влезли в експлоатация две нови заведения със съвременна апаратура. Две от болниците са получили статут на университетски, а в три се обучават студенти, дипломанти и специализанти.

Средно около една пета от приетите пациенти в тях са от други области или

идват от чужбина, за да търсят лечение в Плевен

За качеството на здравните услуги в Плевен допринася Медицинският университет в града, който подготвя кадри и повишава непрекъснато квалификацията им, посочват от висшето училище.

Университетът изпълнява европейски проекти за въвеждане на иновативни и авангардни медицински технологии за образование и лечение, финансирани по оперативни програми, което е успешен пример за съчетание между наука, образование и здравеопазване, изтъкват от висшето училище, което отбеляза 45 години от своето създаване.

kuker-bg.com
giftspro.bg

ОСТАВИ КОМЕНТАР